Jo-on-the-road.reismee.nl

Reizen is een verslaving

De drang om te reizen, die velen van ons voelen, klinkt misschien onschuldig, maar vertoont gevaarlijk veel overeenkomsten met andere verslavingen. Reisverslaving, ook wel bekend als dromomanie is een echte en erkende ziekte.

1. Je zoekt spanning

Net als bij andere verslavingen, draait veel van de behoefte om te reizen om spanning. Wanneer gesproken word van een werkelijke verslaving, kan alleen al de gedachte aan bijvoorbeeld drugs of alcohol spanning creëren. Ook bij reizen begint de spanning al bij het idee: ineens zit een idee in je hoofd. Door de zon - of juist het gemis ervan - een advertentie, een liedje of verhalen van een anderen kan de behoefte om erop uit te trekken getriggerd worden. Het idee kan voelen als een soort flirt: je hart gaat sneller kloppen bij het idee dat je er weer op uit kunt; je hebt een doel en dat ga je waarmaken, hoe dan ook. De spanning wordt alleen maar erger, naarmate het proces vordert. Vanaf het moment dat het ticket is besteld, stijgt de spanning naar een nieuw niveau: nu is het definitef! De adrenalinekick van het inchecken en de rush van het opstijgen kent vergelijkingen met de adrenaline die een verslaafde voelt als hij eenmaal zijn shot krijgt.

2. Je bent minder geremd

Het is bekend dat alcohol een sociaal smeermiddel is, waardoor mensen minder gereserveerd zijn en zich minder geremd voelen in sociale situaties. Ook op reis gaan de remmingen er vaak af: je kent de mensen toch niet, je voelt je vaak minder veroordeeld en reizigers zijn met hetzelfde doel bezig, waardoor het gemakkelijker is om een gesprek aan te knopen. We belanden in situaties waar je soms mensen wel aan moet spreken, al was het maar om de weg te vragen. En als je dan toch ellenlang in de trein moet zitten, kun je net zo goed een gesprekje aanknopen met de buurman. De drempel is op reis een stuk lager. Gelukkig ervaren we dit meestal als iets positiefs.

3. Je zoekt je heil bij soortgenoten

Vriendengroepen delen meestal een soortgelijke interesse, iets dat hen verbindt. Verslaafden sluiten vaak een vriendschap met andere verslaafden, omdat die hen niet veroordelen voor hun behoeftes en ze samen hun verslaving kunnen delen. Ook op reis ontstaan vaak vriendschappen met andere reizigers, omdat in een vreemde cultuur mensen van je eigen achtergrond je een vertrouwd gevoel kunnen geven. Bovendien zitten reizigers in hetzelfde schuitje; ze begrijpen je enthousiasme over een bestemming of je verwondering over de cultuurverschillen en ze zijn oprecht geïnteresseerd in waar je bent geweest, wat je hebt gezien en waar je naar toe gaat.

4. Je maakt impulsieve beslissingen

Het nemen van verdovende middelen heeft vaak tot gevolg dat mensen niet meer rationeel voors en tegens af gaan wegen, maar puur op impuls reageren en intuitieve beslissingen maken. Hoewel je op reis als het goed is niet onder invloed bent, kent iedere reiziger vast wel de angst om iets te missen: je wilt zoveel mogelijk zien, doen en proeven. Voor je weer naar huis gaat, moet alles beleefd en ervaren zijn, anders voelt de reis als niet compleet. Door dat constante gevoel dat je alles eruit moet halen wat erin zit en dat reizen soms ook een beetje living on the edge moet zijn, maak je wel eens de keuze om iets te doen wat je thuis niet eens zouden overwegen. Er is geen tijd om gedegen te overwegen of die bungeejump wel zo verstandig is, of of je wel of niet met die local mee moet gaan die je zo graag een bijzondere tempel wil laten zien. Je beslist en handelt op impuls en dat is wat verslaafden ook doen. Het enige verschil is dat je beter in staat bent te luisteren naar je intuitie: iets wat je altijd als belangrijkste gids moet gebruiken.

5. Reizen zorgt voor een verstoord bioritme

Veel verslavingen hebben invloed op je bioritme: bepaalde soorten drugs kunnen je uren wakker houden of juist op de verkeerde tijden in slaap doen kukelen. Ook reizen zorgt ervoor dat je slaappatroon verandert - afhankelijk van waar en hoe ver je reist, natuurlijk. Dag en nacht kunnen compleet omdraaien. Een jetlag is een van de weinige minpunten aan je reis. Je hersenen zijn volledig in de war en je lichaam denkt dat je om tien uur 's ochtends moet dineren en om twee uur 'smiddags moet slapen. Als je hopt van tijdzone naar tijdzone, is de strijd tegen de jetlag nog erger. Door toch tot laat naar een strandfeest te gaan of een gehorig hotel te reserveren, kun je je jetlag langer in stand houden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in het dagelijkse ritme van je reisbestemming te komen.

6. Je zoekt een 'high'

De Engelse term 'high' gaat hand in hand met drugsgebruik. Veel verslavingsmiddelen geven de gebruiker een gevoel van euforie en extase: het gevoel van compleet geluk en de mogelijkheid om de werkelijkheid te negeren. Dit is precies wat je kunt ervaren op reis. Eropuit trekken biedt je de kans om weg te komen van je dagelijkse leven. De kwaliteit van het leven is constant hoog, en reizen geeft je het idee van een leven zonder zorgen en stress. Elke bestemming geeft je weer een nieuwe adrenalineboost.

7. De thuiskomst is een onvermijdelijk dieptepunt

Als er zoveel hoogtepunten zijn en je zo vaak 'high' bent geweest, dan is er nog maar één vervolg: de neerwaartse spiraal. Zoals drugs een low geven zodra ze uitgewerkt raken en een onmiddellijke behoefte geven aan een nieuwe shot, kan de thuiskomst ook als een dieptepunt ervaren worden. De adrenaline is uitgewerkt, de paraplu moet weer open en de koffer wordt weer uitgepakt. Verslavingen hebben dezelfde vervelende eigenschap; zodra het hoogtepunt voorbij is, brengt de realiteit je naar het dieptepunt. De vicieuze cirkel begint...

8. Reizen kost geld

Vrijwel alle verslavingen kosten de gebruiker veel geld. Een verslaving kan je een gat in je hand of in ieder geval een lege portemonnee opleveren. Ook reizen is doorgaans een zeer dure hobby, zelfs als je voor de goedkoopste opties gaat. De vluchten, hotels, bezienswaardigheden, maaltijden en drankjes tellen allemaal op. Alles wat toevoegt aan de ervaring, de verhalen, de herinneringen kost nu eenmaal een bom duiten.

9. Er is altijd de drang naar meer

Verslaafden proberen het hoogtepunt constant vast te houden. Is de high voorbij, dan is de enige gedachte dat ze dat gevoel koste wat kost terug willen: meer, meer, meer! Als reisverslaafde droom je wellicht van witte zandstranden, prachtige architectuur en mysterieuze bossen, zo vaak dat je denkt dat er niets anders op zit dan snel weer te gaan reizen. De drang naar meer komt ook voor bij verslavingen, waar je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen.

10. Niets anders lijkt meer belangrijk

Als het verlangen je leven overneemt, heb je een ernstige verslaving. Mensen met ernstige verslavingen kunnen familie, vrienden en bezittingen verliezen omdat hun leven is gecentreerd rond de verslaving. Het maakt andere dingen in het leven, zoals auto's, huizen en mode minder belangrijk. Als jij het liefste alleen maar op reis bent en het belangrijker wordt dan het zien van familie en vrienden, je je huis ervoor op wilt geven en het liefste constant on the road bent, dan wordt het toch hoog tijd om je te laten onderzoeken op dromomanie.

Bron: Columbus reismagazine

Reacties

Reacties

Maya

Heej Jo,
Leuke blog......ben er even goed voor gaan zitten en heb even alles bijgelezen.
Was leuk en gezellig om je nog even te zien voor je vertrek.
Ik ga je zeker volgen en als ik wellicht met de kerst zit te genieten van mijn macaronischotel :) zal ik zeker aan je denken!
Ik wens je een fantastische reis vol mooie ervaringen!
Groeten Maya

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!